快捷导航
发帖
网盘 聊天 资讯 萌图 漫画 动画 规则 帮助

[休闲聊天] 【12-09 更新】 某個飄雪用戶的前世今生

3万

精灵王

神級 廁所 洗潔員

雪点

先此聲明,這個主題我會嚴肅處理,盡量客觀陳述。

最近一個 飄雪用戶 以馬甲身份 再次出現 飄雪,亦不諱言自己是馬甲 而再與 壇友討論 其做任務方法與態度。由於涉及許多一年多前的事件,新壇友或水友 未必知道來龍去脈,所以特發此主題解說一下。

如果對我闡述有誤或有批評 還請賜教。如管理層覺得此題不當,請隨便刪去此帖

由於此人 原本戶口已被刪除,要尋找 証據 需時,我之後 會補發 事實鏈結 (如找得到的話) 。

話說有一個壇友 在約一年前 注冊飄雪,對雪點非常認真,每日 都以完成 論壇任務為目標,即 月任 (300帖),日任 (50帖) 及後的 時任( 10 帖)。根據他的留言,他沒有手機,只有 凌晨 可以用電腦上飄雪,所以任務都必須在凌晨時分完成。

飄雪大部分人都是 生活在 中國 時區 (UTC+08:00) 和 有正職 (朝九晚五 或 學生),所以凌晨時分 會比較冷清 或 只讀不回。要在凌晨時分完成 50 帖有時會有難度。所以他用以下 方法 盡量完成任務:
  • 縮短發言:每次約 4 個中文字 加一符號,所以能在最短時間發最多的帖
  • 逢帖必回/搭訕:不論帖子的是誰,都必回一帖。例如 甲 與 乙 圍繞一話題談了 40 帖 (就以甲1,乙1,甲2, 乙2 標示) ,他都由某點 (例如甲11) 開始回,先回 甲11, 再回 乙11,然後 甲12, 乙12, 甲13... 直至 甲20, 乙20。之後甲乙就 收到一整版的回帖通知。
  • 一帖多回:對同一個回他的帖,連續回 5 至 6 帖
  • 打招呼:如發覺無人隔樓 (即連續回6帖之後,一定要有其他人回帖隔開),就會向壇友發一個 笑笑臉招呼。因為沒有內容,只能判斷為 提醒你去隔樓。
  • 要求互相幫忙做任務:當有人要做任務,他會幫忙,但他亦要求 (記憶中 他沒有明言 對方要幫自己完任) 對方幫自己隔樓。曾經有人做完任務 說了謝謝就閃人 (記憶中當時是晚上 1 時附近),他就指責對方 沒有道義云云

(2017-12-09 新增) 有指 他強迫壇友幫做任務,以下為一些節錄,是否吹水說笑 就各自解讀
日期 / 鏈結 任務 雪點 語錄
7469 樓 你地可唔可以,
等我覆夠五十,
就加五十積分畀我?
7471 樓 我都唔知,
總知就話聽日至可以接……。 T T
7472 樓 我係做完噚日日任。
7476 樓 我好肯定十二點前做完。
7478 樓 我會乖乖回夠五十,
希望可以幫我……。 T T
7484 樓 我係想做日任。 T T
(我回:如果唔急要雪點,做日任果 50 雪點其實意義不大。

因為我個人覺得你咁樣問人代系統畀雪點你,有啲奇怪,又有啲似不勞而獲。所以我寧願同你水多啲補數。)
7488 樓 如果水多五十即係無做日任……。
7493 樓 個任覆夠五十就有額外五十。
7499 樓 我而家係水夠都無額外五十……。 T T

做唔到個心堅係唔舒服,
7504 樓 入水榜無額外雪點。
18130 樓 你要我天光做咁你五點六點上蒞。
18135 樓 叫你五點六點上蒞你就九點至上。
16006 樓 總之佢賤到咁我真係嬲。
18550 樓 成日話幫結果永遠無影你唔覺自己好賤格?
18551樓 我等你四個鐘你一句野都無講過。
18553 樓 你去死啦。
18554 樓 係味我做唔到噚日任務你會補返雪點畀我?
18555 樓 我趕尋日任務你今日死出蒞有乜野用?
18559 樓 係我成晚等你唔好講風涼話。
18560 樓 你無就唔好講大話咁好無品。
18562樓 好啊咁你畀返50雪點我先。
18563樓 你覺得好好笑我就真係病緊照等人回。
18564樓 出蒞揀墓地啊?
18568樓 繼續都係唔會補得返以前無咗嘅50雪點。
157 樓 因為你話幫人結果無幫過人。
158 樓 咁我晚晚等你點解你唔上蒞?
325 樓 今日點樣做返噚日任務?
338 樓 你點樣賠返上次任務個獎勵畀我?
339 樓 係你累我做唔到任務啊你好應該過返雪點畀我。

不少壇友都曾勸他不要執着任務雪點,不過只碰到一面子灰。

據聞 因為他 任務任務 不離口,做任務如何如何辛苦等,令一些壇友不勝其煩 而向 管理員投訴,他被關在 小黑屋 一個月。之後故態復萌,最後終生監禁小黑屋。當時他應該是 炎之精灵 2 或 3,坐擁 49000+ 雪點。

戶口被凍結之後,他以馬甲 身份回來,說看化了任務。我就勸他向 漫步大大 道歉 以 解凍戶口。漫步大大 都 網開一面,給他最後一次機會。得回 戶口當晚 用了 2.5 小時 就 發了 100 多帖 上了 水榜第二位,亦即犯了版規。

前一輪飄雲服務器 (伺服器) 不穩定 而導致 內部錯誤 502,有時長達數小時。由此而令他 一小時任務失敗,他向我吐苦水 及 希望我告訴 漫步大大 補回 任務或 20 雪點,我當然不理會。

(2017-12-09 修改) 於10月23日,由於其具意味的 簽名,在接到投訴後,戶口 終被管理員 刪除,亦令 10 月水樓因其回帖消失 而 鏈結大亂。 10月水樓 7083, 7090 樓
漫步大大的發言

之後 他開了一堆馬甲來道歉,由於沒有理會,最後 又 以馬甲身份出現,不久就以 馬甲 名義 被凍號於 小黑屋。
道歉馬甲

至今他又以另一 馬甲出現,起先都扮作 新人,水友們 都只私人 談論。但現在 他都 名目張膽 承認 以前有個 高級戶口,我也不妨 引申一下 他 (就我所知) 的背景。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?立即注册

x
@@

风之精灵LV.3

雪点

羅羅諾亞卓洛

肥仔打錯字,係炎之精靈,然後前來占沙發
点击下面海报就可以设置一个属于你自己的个性签名。

风之精灵LV.1

雪点
傻眼!!!!原来这就是他的故事!

7万

精灵王

雪点
至今他又以另一 馬甲出現,起先都扮作 新人,

呢句話,係唔係有D古怪咗少少呢?前來圍觀一下肥仔嘅言論先

土之精灵LV.2

雪点
145 小时
佢几有头脑既···可惜用错地方~~~~

3万

精灵王

神級 廁所 洗潔員

雪点
dkmi 发表于 2017-12-6 15:31
呢句話,係唔係有D古怪咗少少呢?前來圍觀一下肥仔嘅言論先

你指哪方面古怪?他今天的馬甲 據聞有在新人區發新人帖。
@@

7万

精灵王

雪点
ninjaki 发表于 2017-12-6 15:33
你指哪方面古怪?他今天的馬甲 據聞有在新人區發新人帖。

引言文字,後半句內容

2万

管理员

雪点
8876 小时

矢澤にこ南小鸟(圣诞版)莉珐天使游佐惠美平泽唯中野梓秋山澪琴吹紬桂雏菊三千院凪伊吹风子

佢嘅马甲由一开始注册我就已经知道谂住佢唔搞事就只眼开只眼闭
或者我应该赶尽杀绝

风之精灵LV.1

雪点
dkmi 发表于 2017-12-6 15:36
引言文字,後半句內容

大佬们纠结发生什么事啦!我怎么越听越模糊了呢

4万

精灵王

想到达神之一手

雪点
2137 小时
路過睇睇  冇唸到佢越搞越大件事   但佢噶性格  照我睇  好難有人可以改變佢